De geschiedenis van snooker

Het begin

We vinden het bij goldenpalace.be leuk om regelmatig een beetje geschiedenis met onze gebruikers te delen, vooral als het interessant is. De geschiedenis van snooker kent een erg interessante ontwikkeling. Wist je dat er al in de 16e eeuw biljart gespeeld werd en dat dit vooral in adellijke kringen populair was? Het is het spel dat later het snooker werd dat iedereen nu kent en erg geliefd is.

De eerste jaren

Toen de eerste officiële competitie (de Engelse amateurkampioenschappen) in het begin van de 20e eeuw plaatsvonden, was het spelniveau niet echt vergelijkbaar met wat we tegenwoordig op de televisie zien - de hoogste break in die tijd was net 60. Joe Davis, die later veel heeft bijgedragen aan de oprichting van de Wereldkampioenschappen, won de eerste prijs van £6,10 (€ 7,14). En hoewel dit bedrag tegenwoordig wel ongeveer €100 waard zou zijn, is dit toch niet het soort prijs dat je zou verwachten.

Populariteitsstijging

Judd Trump
De bal begon pas echt te rollen in 1969 toen de BBC het Pot Black-toernooi in Birmingham uitzond, waardoor veel kijkers een liefde voor de sport ontwikkelden. Het feit dat de show in kleur (inclusief de kleurrijke snookerballen) werd uitgezonden in een tijd dat dit nog niet gebruikelijk was, droeg zeker bij aan de stijgende populariteit ervan.

 
Het duurde hierna niet lang voordat echte Wereldkampioenschappen plaatsvonden, waarbij de legendarische Joe Davis de vloer aanveegde met de toenmalige concurrentie. Alex 'The Hurricane' Higgins nam deze dominante positie in de jaren ‘70 over.
 
Het spel is in de laatste jaren flink veranderd. De Chinese spelers stijgen fors op de ranglijsten, maar het is nog steeds Ronnie ‘The Rocket’ O'Sullivan die het meest opvalt met zijn indrukwekkende prestaties. Hij heeft onlangs aangekondigd dat hij aan het einde van het seizoen met pensioen gaat (voor de tweede keer).
 
Veel spelers willen graag tonen wat zij in huis hebben om soeverein te heersen tijdens de volgende snookergeneratie, met spelers zoals Judd Trump, die over behoorlijk wat eigenschappen beschikt die van O'Sullivan de speler hebben gemaakt die hij nu is. Bekijk onze weddenschappen voor het aankomende snookerseizoen bij goldenpalace.be Klik hier voor meer informatie.