ATP Finals: preview

14.11.2019

Van 10 tot en met 17 november spelen de beste tennisspelers op de ATP-ranking hun laatste toernooi van het jaar om onder elkaar uit te maken wie de allerbeste is. De mix van vaste waarden als Federer en Nadal met jonge uitdagers als Tsitsipas en Berrettini maken dat dit een spektakelrijk en spannend toernooi voor zowel tennisfanaten als sportwedders wordt! Laten we dieper ingaan op het toernooi en de spelers, en misschien kunnen we wat te weten komen dat ons kan helpen om slimme weddenschappen te plaatsen...

ATP Finals-toernooi

Traditioneel vormen de ATP Finals het einde van het ATP-tennisseizoen. Deze editie van 2019 is de 50e verjaardag van het herenenkelspel. Het toernooi wordt gespeeld op indoor hardcourts, in dit geval in de O2 Arena in Londen van 10 tot 17 november. De acht topspelers volgens de wereldranglijst nemen deel, en worden ingedeeld in 2 groepen van 4 spelers (Groep Andre Agassi en Groep Björn Borg).

Deze 2 groepen spelen een “round robin”, waarna de 2 beste finishers van elke groep in een knock-outfase de nummers 3 en 4 van de andere groep ontmoeten. Alle wedstrijden bestaan uit ‘best of 3’-sets met tie-breaks in alle sets. De Duitse rijzende ster Alexander Zverev won de editie van vorig jaar. Bij winst hier kunnen slechts 2 spelers aanspraak maken op de nummer 1 in de ranglijst: titelhouder Rafael Nadal, en de huidige tweede in de stand, Novak Djokovic.

Het hele jaar door konden spelers punten verzamelen door deel te nemen aan een aantal ATP-toernooien. Hoe hoger een speler op een toernooi eindigt, hoe meer punten hij krijgt. Grand slams geven meer punten dan andere ATP-toernooien. Om een bepaald klassenverschil te illustreren: de huidige nummer 1, Nadal, speelde 12 toernooien en behaalde er 9.585 punten mee, terwijl de huidige nummer 8, Berrettini, 24 toernooien nodig had om een score van 2.670 waar te maken.

Spelers en statistieken

Rafael Nadal Leeftijd: 33 Ranglijst: 1 Punten: 9.585 Geplaatst: 10 juli

De Spaanse superster Rafael Nadal kende een seizoen met ups en downs. Met een recordbrekende 12de overwinning op Roland Garros en een 4e overwinning in de US Open, komt hij nu uit op 19 grand slam- titels. Tegelijkertijd hielden enkele vervelende blessures hem een deel van het jaar uit het spel.

Wed nu op Nadal als winnaar van de ATP Finals @8.40!

Novak Djokovic Leeftijd: 32 Ranglijst: 2 Punten: 8.945 Geplaatst: 14 juli

2019 lijkt eerder een matig jaar te zijn geweest voor de Serviër Novak Djokovic. Met de Australian Open en Wimbledon wist hij dan wel 2 grand slam-titels aan zijn erelijst toe te voegen, maar anderzijds verliet hij kleinere toernooien al vrij snel en met stille trom…

Wed nu op Djokovic als winnaar van de ATP Finals @2.05!

Roger Federer Age: 38 Rank: 3 Points: 6,190 Qualified: August 27

De Zwitserse ouderdomsdeken Roger Federer zal zich 2019 herinneren als het jaar waarin hij zijn 100ste titeloverwinning in het enkelspel vierde. De meeste van zijn punten behaalde hij evenwel op kleinere toernooien: zijn beste grand slam-resultaat was een Wimbledon-finale tegen rivaal Djokovic.

Wed nu op Federer als winnaar van de ATP Finals @9.80!

Daniil Medvedev Leeftijd: 23 Ranglijst: 4 Punten: 5.705 Geplaatst: 3 september

De Rus Daniil Medvedev bleef meestal op de achtergrond toen de grote prijzen werden uitgedeeld, en ging vooral voor toernooien van de ATP Tour Masters 1000, waarvan hij er 2 won. Verder won hij ook 2 kleinere toernooien. Zijn finale in de US Open was echter een mooi schot voor de boeg.

Wed nu op de winnaar van de ATP Finals!

Dominic Thiem Leeftijd: 26 Ranglijst: 5 Punten: 5.025 Geplaatst: 5 oktober

Met Dominic Thiem hebben we een speler die dit jaar uit de schaduw is gestapt en voorgoed een begrip is geworden in het internationale tennis. De Oostenrijker verstevigde zijn reputatie door het behalen van de finale op Roland Garros en door te winnen in Indian Wells.

Wed nu op Thiem als winnaar van de ATP Finals @4.30!

Stefanos Tsitsipas Leeftijd: 21 Ranglijst: 6 Punten: 4.000 Geplaatst: 11 oktober

Griekenland heeft zijn jonge tennisgod gevonden in Stefanos Tsitsipas. Het is zijn eerste keer in de ATP Finals en hij heeft een aantal opmerkelijke referenties om deze deelname te rechtvaardigen: 2 toernooioverwinningen, 3 finale- en 5 halvefinaleplaatsen, waaronder één in de Australian Open.

Wed nu op Tsitsipas als winnaar van de ATP Finals @6.20!

Alexander Zverev Leeftijd: 22 Ranglijst: 7 Punten: 2.945 Geplaatst: 30 oktober

Voor de Duitser Alexander Zverev wordt dit jaar zijn derde opeenvolgende deelname. Zijn jaar begon met een dipje dat hij te boven wist te komen, culminerend in een kwartfinale op Roland Garros als meest opvallende resultaat. Zijn finaleplaats in de Shanghai Masters hield hem in de race.

Wed nu op Zverev to win the ATP Finals @11.50!

Matteo Berrettini Leeftijd: 23 Ranglijst: 8 Punten: 2.670 Geplaatst: 1 november

Met Matteo Berrettini kan Italië voor het eerst sinds lang opnieuw dolenthousiast doen over tennis. De jonge Italiaan mag dan nieuw zijn in de ATP Finals, hij wist wel te scoren met een sterke en opvallende plaats in de halve finale van de US Open.

Wed nu op de winnaar van de ATP Finals!


Archieven en ander nieuws