Eerste klasse B in het Belgisch voetbal: voorbeschouwing

02.08.2019

Op vrijdag 2 augustus gaat de Belgische eerste klasse B, bekend als de Proximus League, van start. Als laatste stap op weg naar het hoogste niveau van het Belgische voetbal heeft deze competitie een interessante dynamiek. De 8 deelnemers zijn min of meer elkaars gelijken en moeten in het seizoen 2019-2020 vier keer tegen elkaar spelen: één keer thuis en één keer uit in de eerste helft van het seizoen, en dat nog eens in de tweede helft... En slechts één ervan kan naar de Pro League, terwijl een andere genadeloos degradeert naar de provinciale vergeetput. Op welk team zou jij inzetten?

Beerschot Wilrijk

Nadat Beerschot in 2013 aan de naam werd toegevoegd lanceerde Wilrijk zich via verschillende amateurafdelingen tot op het nationale podium. Het team kreeg geen promotie naar de Pro League, dus het moet met sportprestaties afdwingen wat niet lukte via de rechtbank.

Premier match : Beerschot Wilrijk – KSC Lokeren

KSC Lokeren

Lokeren kende in 2018/2019 een vreselijke seizoen in de eerste klasse A met een staat van dienst die zo slecht was dat degradatie al vaststond voordat het seizoen voorbij was. Anderzijds was de ploeg al meer dan 20 jaar een vaste waarde in de hoogste afdeling van België, met zelfs tweemaal bekerwinst.

Eerste wedstrijd: Beerschot Wilrijk - KSC Lokeren

Lommel SK

De Limburgse ploeg Lommel heeft een zekere status als ‘eeuwige tweede’, want het kon al enkele keren nipt niet promoveren. Kan dit het seizoen worden voor het team, nu het wordt geleid door een nuchtere professional in de persoon van de IJslander Stefán Gíslason?

Eerste wedstrijd: Lommel SK - KVC Westerlo

OH Leuven

Leuven speelde in de jaren 2010 enkele seizoenen in eerste klasse, dus het heeft de smaak van het hoogste voetbalniveau van België wel te pakken. Wisselvallige prestaties deden de motor echter sputteren de voorbije jaren. Zowel het team als de supporters zullen duimen dat dit seizoen de ban kan worden doorbroken.

Eerste wedstrijd: OH Leuven - Excelsior Virton

KSV Roeselare

Het West-Vlaamse Roeselare slaagde er in 2005 in om 5 seizoenen lang zijn plaats bij de grote jongens veilig te stellen en staat te popelen om terug te keren. Met de wind van de geschiedenis in de zeilen maakt het kans als het doorzet, maar het zal onderweg op hevige concurrentie stoten.

Eerste wedstrijd: KSV Roeselare - Union Sint-Gillis

Union Saint-Gilloise

Union is één van de meest succesvolle teams in de Belgische voetbalgeschiedenis, met kampioenstitels in de begindagen van de eerste klasse. De tijden intussen zijn veranderd, maar de laatste tijd zijn er tekenen die erop wijzen dat er een heropleving in het verschiet ligt. Volgende halte: Pro League voetbal voor Union?

Eerste wedstrijd: KSV Roeselare - Union Sint-Gillis

Excelsior Virton

Virton, ooit de thuisbasis van PSG-rechtsachter Thomas Meunier, kwijnde jarenlang weg in de provinciale afdelingen, totdat een rijke beschermheer het team boven zijn status van kleine stadsploeg liet uitgroeien. Kan de nieuweling tonen dat al dat harde werk nog maar het begin was?

Eerste wedstrijd: OH Leuven - Excelsior Virton

KVC Westerlo

Nog een team dat weet hoe je de bal op het hoogste niveau moet spelen. Westerlo deed dit 14 seizoenen op rij en na een korte periode in het voorgeborchte opnieuw in 2016. Maar aan het eind van het seizoen degradeerde het opnieuw. Met de juiste instelling maakt het opnieuw een kans.

Eerste wedstrijd: Lommel SK - KVC Westerlo

Pariez sur la Proximus League ici !


Archieven en ander nieuws