Voetbal: Tedesco's eerste Duivels-selectie vol verrassingen

17 maart 2023

Deze vrijdag maakte de nieuwe trainer van de Duivels, Domenico Tedesco, zijn allereerste selectie bekend. Zijn keuzes zijn nogal verrassend, want de man heeft enkele grote sterren van ons nationale team niet weerhouden. Hier zijn de gelukkigen.

Domenico Tedesco

© Jbo/Photo News

Alle ogen waren gericht op Domenico Tedesco, die zijn eerste spelersselectie als nieuwe coach van de Rode Duivels bekend maakte. En na de resultaten kunnen we stellen dat het een verrassing is, want bepaalde gevestigde waarden van de nationale ploeg maken namelijk geen deel uit van deze eerste lijst. Ter herinnering: de geselecteerde spelers zullen worden opgeroepen voor de wedstrijden van België tegen Zweden en Duitsland.

Tedesco lichtte de shortlist van slechts twintig spelers toe. "Het is belangrijk dat iedereen zich betrokken voelt en dat ze allemaal een kans krijgen om te spelen. We hebben maar twee matchen in het onmiddellijke vooruitzicht, dus hebben we voor minder spelers gekozen", aldus de coach na de persconferentie aan de media.

Witsel, de grote verliezer?

Axel Witsel

© Jb Autissier/Panoramic /Photo News

De grote verrassing van deze eerste selectie is de afwezigheid van Axel Witsel, die 130 caps met de Duivels heeft gespeeld en wat dat betreft tweede is. Dat betekent dat hij in zekere zin een steunpilaar is, ook op psychologisch vlak. Tedesco rechtvaardigde zijn keuze tegenover journalisten van La Dernière Heure door te zeggen dat "zijn leeftijd niet de reden is, want Vertonghen is wel van de partij. Ik ben naar Madrid gegaan om hem te zien en heb hem gisteren gebeld om mijn beslissing, die moeilijk te vatten was, uit te leggen. Ik bedoel, hij heeft zoveel gedaan voor de nationale ploeg dat ik het daar en uur over zou kunnen praten. De deur is niet gesloten voor hem, ik wilde gewoon andere dingen testen. Ik vertelde Witsel dat alles weer mogelijk zou zijn in juni. In deze positie hebben we trouwens genoeg mogelijkheden. Hij waardeerde het dat hij dit nieuws via de media kreeg. We willen eerlijk zijn tegen de spelers, want dat verdienen ze."

De gemaakte keuze roept natuurlijk vragen op voor de toekomst en men is nu bezorgd dat Witsel dezelfde keuze zal maken als Eden Hazard, Simon Mignolet en Toby Alderweireld (zich terugtrekken uit het internationale voetbal, nvdr.). Witsel reageerde niet, maar Tedesco legde uit dat hij "hoopte" dat dat niet het geval zou zijn. Wordt vervolgd. Ook Leander Dendoncker en Hans Vanaken zijn overigens uitgesloten, net als Dries Mertens.

Terugkerende spelers

Bij de jongere generatie heeft de nieuwe Duivels-trainer vertrouwen in Onana, Theate, Debast en Openda. Die laatste is volgens Tedesco "in topvorm" en hij rekent ook op hem om Lukaku te ondersteunen, want "hij is heel anders dan Lukaku". Ook Romeo Lavia is opgenomen, die dit seizoen uitstekende prestaties heeft neergezet voor Southampton. Daarnaast zitten Orel Mangala, Dodi Lukebakio en Sebastiaan Bornauw in de nationale ploeg.

Het valt nog te bezien wat deze eerste selectie op het veld zal brengen. België reist op vrijdag 24 maart 2023 naar Zweden voor de eerste kwalificatiewedstrijd voor Euro 2024. Op dinsdag 28 maart 2023 is Duitsland aan de beurt (voor een vriendschappelijke wedstrijd).

De complete selectie

  • Doelmannen (4): Koen Casteels (Wolfsburg/All), Thibaut Courtois (Real Madrid/Esp), Thomas Kaminski (Blackburn/Ang), Matz Sels (Strasbourg/Fra)
  • Verdedigers (8): Sebastiaan Bornauw (Wolfsburg/All), Timothy Castagne (Leicester/Ang), Zeno Debast (Anderlecht), Wout Faes (Leicester/Ang), Thomas Meunier (Dortmund/All), Alexis Saelemaekers (AC Milan/Ita), Arthur Theate (Rennes/Fra), Jan Vertonghen (Anderlecht)
  • Middenvelders (5): Kevin De Bruyne (Manchester City/Ang), Roméo Lavia (Southampton/Ang), Orel Mangala (Nottingham/Ang), Amadou Onana (Everton/Ang), Dennis Praet (Leicester/Ang)
  • Aanvallers (7): Yannick Carrasco (Atlético de Madrid/Esp), Charles De Ketelaere (AC Milan/Ita), Jérémy Doku (Rennes/Fra), Romelu Lukaku (Inter Milan/Ita), Dodi Lukebakio (Hertha Berlin/All), Loïs Openda (Lens/Fra), Leandro Trossard (Arsenal/Ang)

LEES OOK: Voetbal: De komende Europese wedstrijden

➤ WED HIER OP VOETBAL


cookies
adx