Voorbeschouwing F1-seizoen 2020

03.07.2020

Op zondag 5 juli start eindelijk het Formule 1-seizoen 2020, zij het met een aanzienlijk afgeslankte kalender. In de nasleep van de aanhoudende wereldwijde gezondheidscrisis kreeg de racesport immers te maken met een aantal grote organisatorische obstakels. Vanaf begin juli wordt de situatie echter veilig genoeg geacht om het Formule 1-seizoen opnieuw van start te laten gaan - tot grote vreugde van onze sportgokkers, daar zijn we van overtuigd! Hoe brengen de teams en coureurs het ervan af in deze omstandigheden en kunnen we ons aan verrassende resultaten verwachten?

De races

Zoals de zaken er nu voor staan in het fel gewijzigde wedstrijdschema 2020, worden er 10 races op 8 circuits gereden. Zowel Oostenrijk als Groot-Brittannië organiseren elk 2 races om ervoor te zorgen dat alle teams en wagens voldoende kansen krijgen om zich te kunnen tonen. Bekijk hier de Formule 1-kalender 2020 en duid alle data in je agenda aan!

Helaas hebben een aantal populaire races en enkele nieuwe circuits waarnaar werd uitgekeken, het niet gehaald. Nederland ziet zijn herintrede in het F1-circus op het spectaculair vernieuwde circuit van Zandvoort uitgesteld tot het seizoen 2021. Ook de eerste GP van Vietnam zal niet voor dit jaar zijn.

De nieuwe kalender maakt wel de weg vrij voor tal van mogelijkheden in moeilijke omstandigheden. Een beetje nationale trots is hier wel op zijn plaats, want de GP van België in Spa-Francorchamps staat gepland voor eind augustus! Andere boeiende races beloven vooral die van Spanje en Groot-Brittannië te worden.

Zet nu in op de Formule 1!

De teams

De F1-fans kijken in de eerste plaats uit naar de dominante teams van de voorbije jaren, zoals Mercedes, McLaren, Ferrari en Red Bull. De racewagens kunnen enkele records verbreken, maar goed en consistent presteren is cruciaal in deze zoektocht naar glorie.

Uit 6 opeenvolgende kampioenschapstitels voor constructeurs kwamen Mercedes en Ferrari als de meest consistente naar voren. Het is echter het Duitse automerk dat veel kans maakt op een 7e titel dit seizoen. Insiders geven aan dat Mercedes het waarschijnlijk zal halen, maar elke race moet nog gereden worden...

Bij de outsiders in het klassement kijken we vooral uit naar Renault. Als er iemand is die de beroemdere constructeurs kan uitdagen, dan is het wel het Franse team. Het lijkt eindelijk een wagen te hebben ontworpen die met de beste kan concurreren. Maar ook andere teams houden misschien nog troeven achter de hand...

Zet nu in op de titel bij de constructeurs!

De coureurs

Het lijkt er precies op dat we het niet meer over Formule 1 kunnen hebben zonder Lewis Hamilton (Mercedes) te vermelden. De Brit wordt beschouwd als de grootste coureur van zijn generatie en zijn prestaties tonen dat ook aan. Hij behaalde tot dusver al zes F1-titels en heeft er nog maar één nodig om op gelijke hoogte te komen van die grote legende, Michael Schumacher.

Een ander record dat verbrijzeld zou kunnen worden, is dat van het totaal aantal gewonnen GP’s. Schumacher won er 91 in zijn carrière, terwijl de teller bij Hamilton momenteel op 84 staat. Hij zal geschiedenis schrijven als hij dit seizoen minstens 8 races wint. Met Max Verstappen (Red Bull) en Charles Leclerc (Ferrari) staat de volgende generatie klaar om Hamilton te verslaan.

Tot slot is er een eenzame nieuwkomer in de F1 van dit jaar: Nicholas Latifi (Williams). Hij betreedt het F1-circus als vice-kampioen in de Formule 2 en kan worden beschouwd als een outsider om punten van de meer ervaren coureurs af te snoepen. Staat er een nieuwe Formule 1-ster voor de deur?

Zet nu in op de titel bij de coureurs!

WORD NU LID


Archieven en ander nieuws